Gemiddeld beoordeeld met een 9,4

Geschiedenis van De Energiek

Groepsaccommodatie en kanoverhuur De Energiek is al 30 jaar een vertrouwd adres in NW Groningen. De geschiedenis van het pand gaat echter al bijna 200 jaar terug.

Groepsaccommodatie Groningen

Bij de invoering van het kadaster in 1831 was Lammert Lammerts Jansing eigenaar van onder andere Mernaweg 79 met woning en erf en nog een naastgelegen tuin. Zijn beroep was kastelein. Zijn vrouw heette Catharina (Kaatje) Willems, Jansing overleed in Eenrum in 1868 op 82-jarige leeftijd.

 

In 1858 kwam het pand in handen van de landbouwersfamilie Freerk Renjes Feddema die afkomstig was uit Kloosterburen. In 1880 werd Henderikus Poelma (1842-1923) de nieuwe eigenaar. Hij was landbouwer op de boerderij Oldenhuis bij Broek. Uit het Kadaster blijkt dat in zijn opdracht het woonhuis in 1912 werd vernieuwd. Uit de aanwezige bouwvergunningen en bestek blijkt dat de architect R. Zeeff uit Eenrum was. De aannemer moest benodigde materialen kopen bij houthandelaar J. Halsema uit Kloosterburen.

Daarna was Ite Wilhelmus Halsema tot 1967 de eigenaar bewoner. Zoon Bernardus Joseph (Benny) kwam er toen in. In 1985 begon Benny samen met zijn vrouw Ad met de plannen voor de verbouwing van woonhuis en schuur. Ze maakten er een praktijkruimte, les- en logeerruimte van. Op 30 september 1989 vond de opening plaats door Burgemeester P.I. Siertsema-Smid. Nu 30 jaar later is De Energiek een volwaardige groepsaccommodatie voor maximaal 43 personen in de verbouwde boerderij.

 

Externe Links

Waar is Groepsaccommodatie en kanoverhuur De Energiek allemaal te vinden?

Hieronder een kleine opsomming:

Groepen.nl
Bookedoo.nl
groepsaccommodatie-info.nl
uitmetvrienden.nl
groepsaccommodaties.com
Groepsaccommodatie Nederland
Toerisme Waddenland Groningen

Vakantieadressen.nl

Vakantieboerderij-nederland.nl

Natuurhuisje.nl

Wegaanopkamp.nl